Tropheuslarda Üreme

ÜREME

Biraz zordur arkadaşlar, sabırlı olup emek harcadıktan sonra rahat bir şekilde yavru alma imkanınız olacaktır. Tropheus bakmanın ve üretebilmenin en zor noktası beslenmelerine gösterilen özendir. Bu vejeteryenlere verilecek en güvenli yem Spirulina içeren pul yemlerdir. Bu yemde hiçbir şekilde sıcakkanlı hayvanlardan elde edilen bir madde bulunmamalıdır. Eğer iyi kalite birkaç yem seçilirse bu balıkları üreme kondisyonuna getirmek zor olmayacaktır.

Tropheus üretimi çeşitli nedenlerden dolayı zordur, öncelikle erkekler günün her dakikası çifleşmek isterler, dişilerle sık sık çifleşir ve çifleşmeye hazır olmayan dişileri kovalarlar, dişiler üreme kondisyonuna getirmek malesef zor olmakla birlikte sadece uygun yem gereklidir.

Üretmeyi düşündüğünüz Tropheus'u tek tür olarak seçmeniz başarılı bir üretimde önemli rol oynayacaktır. Kendi akvaryumumda 5 erkek / 8 dişi T. moorii Red Kachese bulunuyor ama dişi sayısını 2 katına çıkarmak daha verimli olacaktır. Türe karar verdikten sonra min.300lt bir akvaryuma ideal dişi erkek oranı 1/3-5 olarak balıkları yerleştirmelisiniz. Üstad Ad Konings ideal üreme tankında 2/18 oranında olmasını tavsiye ediyor, diğer önemli bir noktada Ad Konnings'in tecrübelerinde" suyun kH sertliğin ve iletkenliğinin çok önemli olmadığını pH'ın daha önemli olduğunu ve bir üreme grubunun bulunduğu tankta pH'ın 8.5-9.4 arasında " olması gerektiğini söylüyor.

Tropheus dişileri ağızlarına ilk kez yumurta aldıklarında bir çok hobici bunu keyifle izlemişler ama aradan geçen 5-8 gün sonra yumurtaların olmadığı görmüşünüzdür. Bu konuda iki uzmanın farklı görüşleri var: Ad Konings göre " Kusturularak çıkartılan yavrular arasındaki dişiler tabiatın uygun kodunu almadığı için kolay yumurta tutamazlar(yutar veya tükürür). Bu dişilerin yavru tutmayı öğrenebilmesi için 6 kez çifleşmesi gerekir(Bu 6 çifleşme yaklaşık 9-12 ay sürer, hatta 18 aya kadar çıkabilir). Normal süre sonunda çıkan yavrular cinsel olgunluğa ulaştığında ilk yumurtlamadan itibaren yavru tutmayı öğrenirler."

Frank Schneidewind göre ise "genç dişilerin tecrübesi olmadığı için yumurtaları kaybettiği yönünde"

Üretim yapmayı düşünüyorsanız 1 erkek / 5 dişi, 1/10 veya 3/20 oranlarının profesyonel üreticilerin tercihi olduğunu unutmayın.


Üremeyi iki yöntem ile yapma imkanı var doğal yöntem ile üreme ve planlı üreme;

Doğal Yöntem; Senede 1-5 arasında türe göre yavru verebiliyorlar tabi yavru sayısı yüksek değil(max.20). Aslında dişi balık yaklaşık 10-30 arasında yumurta üretebiliyor fakat bunların hepsinin yaşatılması mümkün olmuyor. Yumurtalar sarımsı bir yapıda olup diğer pek çok balığın yumurtasından çok daha iri, örnek verirsek küçük bezelye taneleri kadar olabiliyor. Tabi yumurtaların bu kadar iri olmasının yanında dişi balıkların karın bölgeleride dar olduğu için yumurta sayısı bu yüzden sınırlı oluyor. Dişi karnında 10-30 yumurta üretebilirken bunları dökmeye başladığında bu sayı azalıyor, azalmanın sebebi ise yumurtayı ağzından düşürme, yutma veya döllenmeme.

Kuluçkada kalma süresi 30 günden fazla sürebiliyor. ilk yavrularım yaklaşık 27.-29. günler arasında anne tarafından salınmış idi. Kuluçka süresince dişiler çok küçük yem parçaları ile besleniyor. Dişi ağzında taşıdığı yavruları ilk kez saldığında yavrular ilk iş olarak dışkı salıyorlar, bu dişi ve yavrular eğer tek başlarına bir üreme akvaryumuna alınırsa annenin yavruları bu şekilde salıp tekrar topladığına şahit olabilirsiniz. Dişi balık ilk ve son günlere doğru ağzındaki yavruların yerleri değiştirerek havalandırmak için çok daha fazla çiğneme hareketi yapıyor. Dişilerin karında yumurta olduğunu anlamak için balığa önden baktığınızda karnındaki hafif şişlik daha net görülebilir. Doğal yöntemi kısaca şöyle özetleyebiliriz balıkların işine karışmamak fakat yüksek sayıda yavru alabilmek için efektif bir yöntem değil.

Genelde üreticiler doğal yöntem ile üremeyi bekleyip dişinin hamile kaldığını görünce dişiyi diğer bir tanka alıp yavruların hepsinin güvenli bir şekilde çıkmalarını sağlamak. Dişi balığı ana tanktan ayırdığınızda koloninin kabul etmeme ihtimaline karşı dişiyi yavruluğa (piyasada satılan yavruluklardan değil özel olarak kendinizin yapabileceği türden minumum 40x30(g)x20(y) ölçülerinde bir yavruluğa ) koyabilirsiniz böylece dişi tanktan ayrılmamış ve koloninin gözü önünde kalmış olacaktır. Doğumdan sonra dişinin ana tanka salınıp yavruların başka bir tanka alınması önerilmektedir. Ana tankta yavruları bırakmanın avantaj ve dezavantajları var. Avantajı, sağlıklı, güçlü, akıllı olanların hayatta kalması yani nesli devam ettirebilecek en sağlıklı döl yaşayacaktır. Dezavantajı ise yemlerini bulamama, korkma, diğer balıklara yem olma, ve su değişimlerinin küçük bir tanka göre sık olmaması nedeni ile 12 haftada 3-4cm ye çıkmaları mümkün olmayacaktır.
 
Duboisi Üretim Örneği:
 
T. duboisi Tanganyika gölünün en popüler balığıdır. Popülerliği, yavrularının siyah gövdeleri üstündeki beyaz beneklerinden ileri gelmektedir. Balık olgunlaştıkça bu görüntü kaybolur ve sırt yüzgecinin altında beyaz çizgili mavi siyah gövde rengine döner. Yavru renkleri yaklaşık bir yıl devam eder.
                   Balığın yaşadığı alan kayalardan oluşmuştur. Tehlike durumunda kayaların arkasına saklanmaya meyillidir. Doğada, diğer ağızda doğuranlar gibi yetişkin erkekler bölgeci değillerdir. T.duboisilerin büyük bölümü tek veya küçük gruplar halinde yaşar. Doğada yiyecek arayarak dolaşırlar. Yemleri kayaların üstünde yetişen alglerdir. T.duboisi 7-25 m derinlikte yaşadığı için kayaların üstündeki alg yeterli değildir, o da yeterli yiyecek bulmak için bir kayadan diğerine dolaşır. Belli bölgelerde kayalar tortu ile kaplıdır. Dolayısıyla T.duboisi sadece algı değil tortuyu da hazmetmek zorundadır. T. duboisi çok yer ama yedikleri çok az kalorilidir. Yediklerini sindirebilmek için bağırsakları biraz uzundur. Sindirim sıvıları böylece alınan çok miktardaki materyalden yiyecekleri sindirirler.
 
Prensipte bölgeci balıklar değillerdir. Küçük alanda yeterli yem bulamazlar, bir yerden diğerine gezerler. Akvaryum sınırlarında davranışları bu sınırlı ortama ve verilen yeme uyum sağlamıştır. Akvaryumda erkek T duboisi bölge tutar ve bunu kavgacı bir şekilde yapabilir. Dişiler, tankta erkek yoksa bölgecidirler. Güçlü bir dişi tankta patron olabilir ve erkek gibi davranabilir. Bu tip dişileri tanka yeni erkek atıldığında beselemek güçtür. Uzun süredir patron gibi yaşıyorsa asla yumurta dökmeyecektir. Dolayısı ile dişilerden oluşan grubu uzun süre erkeksiz bırakmamalısınız.
 Erkeklerin akvaryumda bölgeci olduğu daha önce söylenmişti. Bölgelerini belirlemek için bazı nesnelere ihtiyaç duyarlar kayalar vb. Örneğin: Üç erkeğiniz varsa ayrı kaya yığınları oluşturmalısınız. Her erkek bir yığını kendi bölgesi olarak seçecektir. Uzun tek bir kaya kütlesi varsa en güçlü erkek bölgeyi sahiplenecektir. Her erkek 50 cm çapında bir bölgeye ihtiyaç duyar. Akvaryumun ebadına göre sadece birkaç erkek bir arada tutulabilecektir. Dişi veya yavru erkeklerin sayısı önemli değildir. Erkeklerin iki katı dişi bulundurmak iyidir. Son üretim akvaryumumda 120 cm uzunluğunda ve 300 litrelik tankımda iki erkek ve sekiz dişi vardı. Üreme kolonisi ile beraber diğer türlerde barındırılabilir ama T. Duboisi’den küçük veya aynı boyda olmalıdırlar.
 Tanganyika gölünün suyu biraz sert ve alkalindir. Daha da ilerisi dengelidir yani mevsimsel değişikler pek olmaz. Göldeki cichlidler kendilerini bu özel koşullara adapte etmişlerdir ve genelde pH 8,5 civarı, iletkenliği 500 Micro Siemens civarı, ve sıcaklığı 26-27°C olan suda yüzmeye alışkındırlar. Üreme kolonisinden en iyi sonucu alabilmek için suyun pH’ının 7.5-8.5 arasında olması gerekmektedir. Eğer pH 7’nin altında ise T.duboisi çok zor ürer ve bir çok hastalığa yakalanabilir. T.duboisi 6.5 pH suda çabucak ölecektir. Asidik sular (pH’ı 7 nin altında) Tanganyika gölü cichlidleri için tuz atılarak uygun hale getirilebilir. Bu sofra tuzu (NaCl) değildir karbonatlardır. Diğer bir seçenek ise bir miktar deniz tuzu kullanmaktır. Yada bütün bunları unutup akvaryum tabanına 5-6 cm mercan kumu döşeyin. Bu akvaryum suyunuzun pH’ını yaklaşık bir derece (örneğin 7 ise 8) arttıracaktır. Ayrıca su sıcaklığı 25 –27°C arasında olmalıdır, 29 C üstü bütün Tanganyika cichlidleri için tehlikelidir.
 T.duboisi sahibi iseniz dikkat etmeniz gereken en önemli konu ona verdiğimiz yemdir. Daha öncede söylediğim gibi T duboisi birçok şey yer ama bunlar az besleyicidirler. Bütün alınan malzeme uzun bağırsaklar boyunca görece hızlı bir şekilde ilerler. Eğer kolayca hazmedilecek bir yemle beslersek bu şekilde alıştığı için olabildiğince fazla yiyecektir. Yem yumuşak verildiğinde sindirilmişse bağırsağın ilk bölümünde çamurlu bir kabarcık oluşturacaktır. Duboisi ve diğer alg yiyiciler için bu kabarcığı dışarı atmak çok zordur. Sindirim yolu bozulacak ve hiçbir şeyi sindiremeyecektir. Balık şişkin bir karna sahip olacak ve iştahını kaybedecektir. Bir çok hastalığa hassas hale gelecektir veya sadece şişkinlikten ölecektir. Dolayısı ile asla duboisinizi ve diğer alg yiyen cichlidlerinizi ASLA yumuşak ve kolay sindirilebilir yemlerle beslemeyin. Tubiflex kurdu (veya diğer kurtlar), kırmızı veya beyaz sivrisinek larvası veya dana yüreği ile asla beslemeyin.. Yem için en iyi çözüm pul yemlerdir. Özellikle yeşil pul yemler (Spirulina) önerilir ama diğerleri de iyidir. Tane yemlerde verilebilir ama yine bağırsaklarla ilgili risk vardır. Bunun için taneler verilmeden önce yumuşatılmalıdır (suya batırılarak). Tanelerden bazı ince malzemenin suyun yüzeyinde kaldığını göreceksiniz. Bu balıklar tarafından yenilmeyecek ve filtre sisteminiz için yük olacaktır. Avrupa ve Amerika’daki bir çok üretici pul yemi tercih ediyor ve uzun vadede de iyi sonuç alıyor. Yem konusunda diğer önemli hususta günlük olarak az yeme ihtiyaç duymalarıdır. Bütün suni yemler yüksek oranda protein içerirler ve az miktarlar günlük ihtiyaç için yeterlidir.
 Yetişkin duboisi günde bir sefer beslenmelidir. Balık başına verilecek yem miktarını söylemek güçtür ama normalde 3-4 dakikada yenebilecek kadar verilmelidir. Eğer balık zayıflar ve üremeyi bırakırsa biraz daha fazla verilebilir. Diğer taraftan çok fazla verilirse şişmanlayacaktır. Bu şişmanlıkta genelde gittikçe az yumurta veren balıkla sonuçlanacaktır. Balığın yumurtalıkları bu yağlı doku ile sarılacak ve yumurta yapma kapasitelerini kaybedeceklerdir. Erkekler gittikçe büyüyecek ve saldırganlaşacak, bütün koloniyi saklamak zorlaşacaktır. Eğer yem dibe fazlaca çöküyorsa aşırı besliyorsunuz demektir.
 
Üreme tankının bakımı haftalık su değişiminden ibarettir. Balık sayısına bağlı olarak haftada %25 düzenli miktardır. Dipteki bütün artıkları alın ve filtrenizin çalışmasını kontrol edin, duboisi kristal berraklığında su sever. Son tavsiyem ise asla doğadan yakalanmış balığı koloniye katmayın. Çeşitli parazitler taşırlar ve koloninize bulaştırırlar. Yeni balık diğerleri tarafından zayıf düşürülecektir. Zayıfladıkça parazitler etkin hale gelecek ve sağlıklı olanları da etkileyecektir. Bunun için asla koloninize yeni vahşi yakalanmış balık eklemeyin. Su kalitesine, tankınızın donanımına dikkat ederseniz ve doğru yem verirseniz hiçbir şey balıklarınızı üremekten alıkoymayacaktır. Oturmuş bir kolonide yumurtlama sık sık gözlemlenebilir. Yumurta ve larva taşıyan dişiler grupla beraber veya izole bir yerde tutulabilirler. Yumurta taşıyan birden fazla dişiyi asla küçük tankta tutmayın. İki veya fazlası kavga edecektir. Dişilerinizi kendi haline bırakırsanız yavru doğru zamanda bırakılacaktır. Yavruları bıraktıktan sonra dişi üreme kolonisine geri bırakılmalıdır. Bu en iyi, gece balıklar uykuda iken yapılabilir. Böylece onu unutmuş olan arkadaşları tarafından kovalanarak streslenmesi önlemiş olur. Dört hafta sonunda dişi yavaşça yeni yavruları tanka bırakmalıdır. Bu olmazsa yavru annenin ağzından çıkarılmalıdır. En kolay yol dişiyi gece üreme tankında yakalamaktır. Bütün balıklar uykuda olacağından istediğiniz balığı kolayca yakalayabilirsiniz. Büyük üreme tanklarında her on günde bir, dişiler larva için kontrol edilmelidir. Yumurtalı dişiler gelecek sefere boşaltılmalıdırlar.
 
 
 KARİDES KARIŞIMI
 
            Bu yem Avrupalı üreticiler ve bakıcılar tarafından önerilmektedir. Özellikle kötü beslenen balıklarda, rengi geri getirmekte, onların büyütmektedir. Bazıları sırf bu yemle beslemekte, diğerleri ise bunu yemlere ek olarak vermektedir.
 
NOT: Aniden balıkların beslenme düzenini değiştirmeyin. Bunu Azar azar yapın ve balığın davranışlarını gözlemleyin.
 
Tarif ise şöyledir;
 150gr karides
250gr donmuş yeşil bezelye
10 ml spirulina tozu
10 damla sıvı vitamin
·        Spirulina tozunun içinde diğer ek malzemeler olmamasına dikkat edin.
·        Karides ve bezelyeyi yarı donukken mikserin içine koyun. İyice kıyın ve karışımı bir kaba koyun.
·        Spirulina tozunu ve sıvı vitamini karıştırın,
·        Karışımı bir kaba koyup buz dolabına atın.
·        Çok sert olmadan önce küplere ayırın.
Bu karışımla günde bir kere besleyin, çok güçlüdür.

Tanganyika Araştırması

ADDRESSFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif size=3FONT size=6/FONT/FONT /ADDRESS ADDRESSFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif size=3FONT size=6Ç/FONTstrongiklitler hakkında yapılan araştırmalar, ço...

Akvaryum Kimyası

SPAN =bredstrongFONT color=#d94600AKVARYUM KİMYASI /FONT/strong PAkvaryum suyunun hazırlanması/SPANFONT size=2 BRŞehir sularında bulunan klor ve ağır metaller bitki ve balıklar için zehirlidir. Bu suyun ilk önce akvaryum için uyg...

Az bilinen Zeolit ( Filitre malzamesi)

ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif size=3strongAz bilinen ve kullanılan filitre malzemelerinden Zeolit hakkında bir kaç, bulduğum bilgiyi paylaşmak isterim. Akvaryumcularda satılan paket malzemerldense doğal zeolit bulunu...

Leptosama'yı Tanıyalım

ADDRESSSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Verdana; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-: TR; mso-fareast-: TR; mso-bidi-: AR-SAFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif s...

Stress ve Balık İlişkisi

ADDRESSstrongSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: 'Trebuchet MS'FONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serifFONT size=5FONT color=#ff6600FONT size=7S/FONTtres ve Balık İlişkisi:?:namespace prefix = o ns = u...

Tropheuslarda Üreme

ADDRESS =Msonormal style=MARGIN: 0cm 0cm 0ptSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: VerdanaFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#ff0000 size=5strongUIMG height=150 src=http://img221.imageshack.u...

Frontoza Üreme

H4 style=TEXT-ALIGN: justify =MsonormalSPAN style=FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0ptFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serifFONT size=2SPAN style=mso-tab-count: 1     IMG height=416 ...

Leleupi Türleri

DIV /DIV DIV align=center ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#cc9900 size=5strongULamprologus Leleupi:/U/strong/FONT/ADDRESS/DIV DIV /DIV DIVIMG height=150 src=http://img411.i...

Biyolojik Yükleme

ADDRESSFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serifFONT size=5strongUFONT color=#ff0000SPAN =mw-lineFONT size=6B/FONTiyolojik yükleme/SPAN /FONT/U/strong/FONT/FONT/ADDRESS DIV =thumb tright /DIV ADDR...

Brichardi'yi Tanıyalım

ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif size=3strongFONT size=5/FONT/strong/FONT /ADDRESS ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif size=3strongFONT size=5T/FONTangayika gölünün ay kuy...

Cinsiyet Ayrımı

SPAN style=FONT-SIZE: 9pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: Verdana ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#ff0000 size=5strongUFONT size=7C/FONTinsiyet Ayrımı:/U/strong/FONT/ADDRESS ADDRESS /ADDRE...

Nitratla Mücadele

ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#ff0000 size=5strongUAkvaryumlarımızın Baş Belası Nitrat/U/strong/FONT/ADDRESS ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif /FONT/ADDRESS ADD...

Biyolojik Filitrasyon

DIV align=centerBBİYOLOJİK FİLTRASYON IBR(Akvaryumdaki Azot Döngüsü ve Bunun Sağlanması) /B/DIV DIV align=leftBRBiyolojik filtrasyonun amacı; akvaryumda oluşan toxic (zehirli) maddeleri, bir kısım bakteriler aracılığı ile zehirsiz ya d...

Calvusda Üreme

FONT color=#4169e1 size=2 DIV /DIV DIVSPAN style=FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-: TR; mso-fareast-: TR; mso-bidi-: AR-SASPAN style=TEXT-DECORATION: n ...

Tropheus'u Tanıyalım

DIV align=center TABLE =MsonormalTable style=WIDTH: 95%; mso-cellspacing: 0cm; mso-padding-alt: 0cm 0cm 0cm 0cm cellSpacing=0 cellPadding=0 width=95% border=0 T TR style=mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-firstrow: yes; mso-yfti-lastrow: ...

Calvuslarda Cinsiyet Ayrımı

P align=centerstrongAltolamprologus compressiceps (gold )BRBR/strongSPAN style=TEXT-DECORATION: underlinestrongErkek/strong                 &n...

Nitrit - Nitrat Döngüsü

P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt =MsonormalSPAN =notlar1SPAN style=FONT-SIZE: 11ptFONT color=#333333Hani şu ünlü Unitrit-nitrat döngüsü/U denen olayı duymuşsunuzdur. Fakat bu döngüyü duyduğumuzda genelde aklımıza su üstünde göbeği...

Tropheus Türleri

ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#330033 size=5strong      IMG height=936 src=http://img49.imageshack.us/img49/2131/tropheusmapdz2.jpg width=714 border=0 border=0/strong/FONT...

Kendi Tasarımım Strafordan Arka Fon ve Gizli Mini Sump

P style=MARGIN: 0in 0in 0pt; FONT-FAMILY: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serifFONT size=2SPAN/SPANstrongProjeyi yapan : /strongVolkan UrasBR/FONT/P P style=MARGIN: 0in 0in 0pt; FONT-FAMILY: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serifFO...

Balıklarda 5 Duyu

ADDRESS style=MARGIN: 3.75pt 0cm 0pt; white: FONT color=#ff6600FONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif size=5strongBalıklarda İşitme:/strong/FONT/FONT/ADDRESS ADDRESS style=MARGIN: 3.75pt 0cm 0pt; white: FONT color=...

Calvus Türleri

ADDRESSFONT color=#cccc33FONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serifFONT size=5strongUGold head:/U /strong/FONT/FONT/FONT/ADDRESS ADDRESS /ADDRESS DIVIMG height=190 src=http://img408.imageshack.us/img408/...

Calvusu Tanıyalım

FONT color=#4169e1 size=2 DIVIMG height=481 src=http://img79.imageshack.us/img79/2015/calvusssmallnn3.jpg width=640 border=0 border=0/DIV DIVYakışıklı değil ama karizmatik. Compressiceps'i tanımlamak için en iyi cümle bu olur sanırım....

Balıklarda Cinsiyet Değiştirmek

PArkadaşlar Yaptığım araştırmaya göre balıklarda sıcaklığın cinsiyet değişiminde hiçbir etkisi olmadığı sadece iyi bir gelişimde önemli rol oynadığını öğrendim. ( Kaynak= Ege Üniversitesi Su Ürünleri )/P PCinsiyet değişimi  için 3 yöntem ...

Balıklarda Pigmentasyon

P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt =MsonormalB style=mso-bidi-font-weight: normalSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: VerdanaCanlılarda pigmentasyon (renklenme), pigment denilen özel renk maddeleri tarafından gerçekleşti...

Tanganyika Gölü

H1Tanganyika gölü/H1 PIMG height=213 src=http://img201.imageshack.us/img201/9950/maptanganyidsfgsdy0.jpg width=272 border=0 border=0/P P           Baykal Gölü'nden sonra dünyanın iki...

Leptosoma Türleri

DIV /DIV DIV align=center ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#3366cc size=5strongULeptosoma:/U/strong/FONT/ADDRESS/DIV DIV /DIV DIVIMG style=WIDTH: 192px HEIGHT: 141px height...

Brichardi Türleri

DIV /DIV ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#ffcc33 size=5strong             UBrichardi:  /U/strong/FONT    &nbs...

Leleupi'yi Tanıyalım

ADDRESSFONT color=#000000FONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#000000 size=3strong BRFONT size=5UTanıyalım:/U/FONT/strong/FONT/ADDRESS ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif colo...

Eş Tutma ve Üreme

ADDRESS /ADDRESS ADDRESSFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif size=3strong1-Yavrularına kendileri bakmaları,yavrularını yememeleri, aileci balık olmaları nedeniyle bricardilere içimde heves uyandı./strong/FONT/ADDRESS...

Spiriluna Nedir?

ADDRESSFONT size=3FONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serifstrongFONT color=#ff0000 size=4FONT size=6S/FONTpirulina nedir?/FONTBRBRSpirulina mavi-yeşil alglerden mikroskobik bir yosun türüdür. BRBRProteinler, mineralle...

Balıklar Su içermi?

ADDRESSFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif size=3strongTatlısu ve deniz balıklarında ozmo-regülasyon BRÜnlü bir Alman şarkısının sözlerinde geçer: Hayvanlar neden gözyaşı dökmez? Denizin tuzu nereden gelir? Herkesin kolayca ak...

Frontoza Türleri

Frontozalar (Cyphotilapia Frontoza) Tanganyika gölünde bulundukları yerlere göre başkalaşım geçirmişler ve bulundukları yerlerin adlarıyla anılmaya başlanmışlardır. DIVIMG height=787 src=http://img293.imageshack.us/img293/1207/frontosahari...

Frontoza'yı Tanıyalım

H4 style=TEXT-ALIGN: center align=centerFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serifFONT size=2SPAN style=COLOR: blueCYPHOTILAPIA FRONTOSANIN BAŞARILI BAKIM VE ÜRETİMİ/SPANSPAN style=COLOR: blue; TEXT-DECORATION: none;...

15 Dakikada İç Filitre. Maliyet 2 YTL

PArkadaşlar küçük yavru akvaryumum için 10sene önce kullanılan filitre sistemi aklıma geldi ve 10-15 dakikada yaptım. Performansı gayet güzel. Havalandırmadada etkili. Şuan işde olduğum için akşam fotoğraf ekliycem./P PPlastik şokella kabının ...