Calvusda Üreme

 
 

Compressicepslerin üremesi oldukça sabır isteyen bir iştir. 2001 Mayıs'ında Almanya'dan gelen compressicepslerimin erkeği 6-7, dişisi 4-5 cm kadardı. Okuduğum bilgilere göre bu boyda yavru verebiliyorlardı. İlk bir ay hergün akvaryuma bakarak umutla bekledim, ikinci ay ilk ay kadar beklentim kalmamıştı. Üç, dört beş derken altıncı ay sonunda erkek 12-13, dişi de 7-8 cm boya gelmiş ancak hala bir yumurtlama belirtisi göstermemişlerdi. Dişinin erkek olduğundan şüphelenip, balıkları satma düşüncesine kapılıp bir yandan da teoriler üretirken erkek balığın kabuk başındaki dişiyi oldukça hırpaladığını gördüm. Dişinin de erkeğin de dudakları hasar görmüştü, dişiyi almak istedimde hemen kabuğa kaçtı, kabuğu kaldırdığımda düşen ilk yavruyla sevinçten ne yapacağımı şaşırdım. Compressicepsi üretmiştim, ya da ben öyle sanıyordum. Durum benim üretmediğimi, onların kendi kendine ürediğini gösteriyordu. İlk iş inatçı dişiyi hırpalıyarak kabuktan çıkarıp, kabuğun içindeki pek çok yavruyu da anneyi çıkarırken ezerek yavruluğa almam oldu. Sonradan anlayacağım üzere hata üzerine hata yapıyordum. Compressiceps yavruları aşırı derecede hassastır. Yavrulukta onları büyütmeye çalışmak başarısızlıkla sonuçlanacaktır, küçük yavruluğa 200 kadar yavru koymak ve dipte yemlerden oluşan mantarımsı tabaka olması sonucun zaten habercisi. Tam 1 ay sonra bir daha yumurtladılar, 200'e yakın yavru çıkıyordu, bu kez dişiyi hırpalamamak için 3. gün kabuğuna ip bağladım, ardından dişi kabuktan çıkarken sağ elimi kabuğa yaklaştırdım, dişi elime saldırınca sol elimdeki ipi çekip kabuğu ondan aldım. Yalnız bunu yaparken bir bayanın yanınızda olmasını önermem. Hemen duygulanıp bırak yavrucakları annesine diyebiliyorlar, ama emin olun siz yavrulara aağıda anlatılan yöntemle bakarsanız annenin büyüteceğinden kat ve kat daha fazla yavru büyütürsünüz.

Yavrular 5-7 gün arası yumurta keselerini tam olarak yitiriyor. Kesesi kaybolmayan yavrular oldukça yapışkan oluyor bu yüzden yavruları aldıysanız kabuğu geri koymadan önce iyice çalkalayın. Yoksa 3-4 yavru için dahi olsa olsa dişi kabukta nöbet tutuyor. Bu arada hobiciliğin vazgeçilmezi sabırsızlık hastalığı olanlara da müjdem var; yumurtaları çok erken almışsanız kabuğu geri koyduğunuzda dişi yumurtalarını ve kabuğunu hemen sahiplenip yumurtaları havalandırmaya devam ediyor ama yine de 5 günden önce almanızı tavsiye etmem.

Almanya'dan gelen dişim yumurtladıktan sonra 2 gün kabuğundan çıkmıyor, sonra yavaş yavaş çıkmaya başlıyordu ama tabi ki nöbeti hiç bırakmıyordu. Kabuğunun yanına düşen yemleri 2. günden, yani kabuktan çıktıktan sonra yiyordu. Dişiyi formda tutmak için akvaryumdaki balıkları beslerken kabuğunu yanına da yem atılmalı. Böylece daha sonraki yavruların da çabuk gelmesi için yatırım yapıyor olacaksınız. Başka bir çiftimin (Gold Head) dişisi ise yumurtladıktan bir kaç saat sonra kabuktan çıkıp kabuğun başında nöbet tutyordu. Yani içerde durma süresi balıktan balığa değişiklik gösteriyor, net bir sayı söylemek yanlış olur.

2. seferde aldığım yavruları yine yavruluğa koyup yine tamamını öldürdüm. Daha önceki ölümler yüzünden dibe kum koymama ve artemia vermeme rağmen bir şey değişmedi. Yavruluğun dibi mantarlaşmış yavru doluyordu. Yaptığım en iyi iş olarak 50 cmlik standart bir yavru akvaryumu aldım (Evet bazı hobicilerin karışık ciklet(!) beslediği ama aslında küçük kalan balıklara ve yavrulara ev sahipliği yapması gereken akvaryumlardan.) 3. parti yavrular da tam 1 ay sonra geldi. Ben de artık zamanı geldiğini bildiğimden gözlemlerimi sıklaştırıyor enteresan şeyler görüyordum. Kur yaparlarken solungaçlarını iyice açıp kafalarını koyulaştırıyorlar. Vücutlarının rengini açıp titremeden daha çok yılan gibi kıvrılma hareketleri yapıyorlar. Erkek yumurtlamadan birkaç gün önce kabuğun önünü kazıyor, devamlı etrafta kurlaşırlarken kurlaşmalar kabuğa doğru yaklaşıyor ve erkeğin kabuğunun önüne taşınıyordu ve bir süre sonra burada yumurtluyorlardı. Daha sonraları dişinin kabuğunda da yumurtladıklarına şahit oldum.

Bir yumurtlama anına denk geldim, dişi yumurtladıktan sonra erkek kabuğun başına geliyor kafası suyun üzerine bakacak şekilde tabana tam dik durarak hareketsiz bir halde spermi kabuğa boşaltıyor, tetikte duran dişi derhal yüzgeçlerini sallayarak spermi yumurtalara ulaştırıyor ve erkeğin içeri yanaşmasına izin vermiyordu. Ancak erkeğin ilgisi fazla değil, 2-3 gün kadar yuvanın başında durup cama uzanan ellere dahi saldırıyor ancak sonrasında ilgiyi kesiyor. Babayı veya kabuğu ayırmazsanız ileriki zamanlarda dişinin kabuğuna saldırıp yavruları yemeye çalışıyor.

Başka compressiceps çiftlerini de ürettim. Dişilerimin bir tanesi kayanın deliğine yumurtuyordu (fotoğrafta mevcut). Yuva belirlemesindeki temel prensip erkeğin giremeyeceği boyutta bir yer olması. Kayaların arasındaki çatlak ve delikleri kabuklara tercih edeceklerdir ancak bu gibi delikler yavruları alırken oldukça büyük problem yaratmakta. Ben bu gibi kayaları yavru akvaryumuna alıyordum aksi taktirde yavruları toplarken çok sayıda balığı karma akvaryumda yem edebilirsiniz.

3. parti yavruları, suyunu büyük akvaryumdan doldurduğum yavru akvaryumuna aldım, 2 hafta boyunca çok güzel bir şekilde kayıpsız büyüttüm. Bu iş bu kadar kolaymıymış diyorudum ki acı bir şekilde compressiceps yavruların yeni suya karşı ne kadar hassas olduğunu öğrendim. 3 gün dinlendirğim suyla 1/3'lük su değişimi yaparken suyu dökmemle balıkların yarısının ters dönüp gözümün önünde sarhoş gibi yüzüp ölmeleri bir oldu. Acaba suya bir şey mi karıştı diyor durumu anlayamıyordum. Elimde 100 kadar yavru kaldı, onları da 2 hafta kadar besledim, artık 1 aylık olup etlenip compressiceps forumunu almaya başlamışlardı. Yavruların ağzına dikkatli bakılınca compresiceps oldukları belli olyordu. Hızlı büyüsünler diyerek Artemia'yı bol bol veriyordum. İnanın o şirin yaratıkların artemiayı yemesini izlerken siz doyuyor ve onlardan çok daha mutlu oluyorsunuz. Gerçi bu kadar yem yüklemesinden sonra muhtemelen suda oldukça fazla amonyak, nitrit, nitrat vardı. Bu sefer değiştireceğim suyu büyük akvaryumdan eklemeye karar verdim. Oturmuş akvaryumdan su ekleyeceğim için yavru akvaryumunu yarıya kadar boşalttım, ardından suyu eklememle yavruların yarısından da çoğu öldü. Çoğumuzun bu gibi hobiden soğuduğu anlar olmuştur, neyse ki tam o günlerde yeni yavrular çıkmıştı. Daha sonra çok önemli bir şeyi farkettim; yavrular su şartlarında ister iyiye ister kötüye olsun ani gidişlerden çok etkileniyorlar.

Artık olayı kavramıştım ve 4. parti yavruları her gün akvaryumdan 1 tas (2 litre) su değiştirerek büyüttüm. 3. parti yavruları büyüttüğüm yavru akvaryumunda dış filtre çalışıyordu, bu 3. parti yavrular ölünce filtreyi de balkona koymuştum, şubat-mart aylarıydı ve hava oldukça soğuktu. Bir ay sonra filtreye baktığımda içinde yaşayan bir compressiceps yavrusu görünce şok oldum, su buz gibiydi ama balık fazla büyümemiş olsa da gayet sağlıklıydı. Balığı filtrenin suyuyla bir kaba alıp yavaşca evde ısınmaya bıraktım, ardından yavaş yavaş yavru akvaryumundan kabına su ekleyerek akvaryuma küçük kardeşlerinin yanına koydum. Daha sonra küçük kardeşlerinin arasına karıştı, sanıyorum sorunsuzca büyüyüp yaşamıştır. Ani değişimler olmadığı sürece compressiceps kötü şartlara bile dayanabilen bir balık. Fakat özellikle yavruları gerçekten çok çok hassas. Kesinlikle 3 cm'den küçük yavrusu alınmamalı, satılmamalı. 4-5 cm olması en az 6 ayı buluyor, oldukça geç olgunlaşan balıklar. Balığın tam formuna ulaşması 3 seneyi buluyor. Bunun yanında daha erken üremeye başlasa da 3 yaşında verim alınıyor. 1.5-2 yaşından önce üremesini beklememek gerekir. 3 yaşındaki dişim son zamanlarda bir kerede 250 yavru veriyordu. Sanırım o kadar hızlı gelişmelerinde ana etken, akvaryumumdaki 3 cm'e ulaşmış 80 tetracanthusun sadece 5'ine erişkinlik şansı vermiş olmalarıydı. Compressicepslerin ömürleri 8-10 yıl kadardır. Sıcaklığın uzun süre 26 derecenin üzerinde olması ömürlerini kısaltacaktır.

Bu kadar compressiceps üreten birisinin mutlaka üretim sırrı olmalı. Evet var. Compressiceps'i yavrulatmak için iki ana şart gerekir. 1-Baskın saldırgan bir erkek. Akvaryumcuya gittiğinizde compressicepsler beslenmişse 3 tip balık görürsünüz. Eliniz yaklaştırınca kaçanlar, elinizi yaklaştırınca elinizi merak edip gelenler, elinizi yaklaştırınca solungaçlarını kabartıp elinize saldıranlar ya da en azından yüzgeçlerini açıp ben buradayım dikkatli ol diyenler. Size lazım olan son seçenekteki saldırgan, ben buradayım diyen balık. 2-Çok iyi beslenmiş hazır dişi. Eğer dişi yeterince beslenemiyorsa o dişiden hiç bir zaman yavru alamazsınız. Dişide temel nokta beslenmedir. Bu "ana şartları" sağlayacak ve üretimi arttıracak yöntemler mevcut. Compressicepslerde 1 erkek, 1 dişi olacak diye bir kural yok. En ideali 1 erkek 4 dişidir. Böylece dişiler fazla sıkıştırılmadan rahatça beslenmiş olur. Diğer türlü erkek tek dişiyi oldukça hırpalayabilir. Eğer dişiler 4 adeti geçerse bu gibi durumda erkek 1 aylık periyotta bu dişilere yetişemez, saldırganlığında ve formunda düşüş olur. İlginçtir Almanya'dan gelen compressiceps çiftim yıllar boyu (ilk yavruyu gördüğüm gün hariç) hiç kavga etmediler. Dişiyi yavruları aldıktan hemen sonra tanka koyuyordum ve o günden itibaren 3 hafta bıkmadan usanmadan kurlaşıp tekrar yumurtluyorlardı. Ne yazık ki diğer compressicepslerimde durum öyle değildi, dişileri yumurtlamadan sonra ayırmam gerekiyordu. Nitekim çiftimi verdiğim hobicide erkek dişileri hırpalayıp öldürmüştü.

1 erkek 4 dişilik sürüde kabul edilmeyen dişi olabilir. Bu balığın ne akvaryum değiştirilmesi ne dekor değiştirlmesinden sonra kabul edildiğini görmedim. Bu gibi balıklarda ısrar etmenin anlamı yok, değiştirmenizi öneririm. Bunu yanında kabul edilip hiç yumurtlamayan dişiler de olabiliyor. Üretim şart değil diyorsanız problem yok ama yavru bekliyorsanız ve o balığın diğerleriyle arasında yaş farkı yoksa onun üzerinde de ısrar etmenin anlamı yok. Yalnız unutmamanız gereken nokta compressicepslerin geç alıştığıdır, eğer diğer dişiler yumurtlamış ve bunun üzerinden 3 ay gibi bir süre geçmişse değişim yapmanın vakti gelmiştir ancak eğer bu süre dolmamışsa şu kural hatırlanmalıdır; compressicepsle ilgili karar verilmeden en az 3 ay beklenmelidir.

Üretimle ilgili eklemek istediğim son nokta üreme zamanının boyutla doğrudan bir ilgisi olmadığıdır. Bu süreyi etkileyen 2 ana unsur yaş ve beslenmedir. Daha önce de belirttiğim gibi 1.5-2 yaşından önce üremesini beklememek gerekir.

Yazan: Refet Ali YALÇIN

Tanganyika Araştırması

ADDRESSFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif size=3FONT size=6/FONT/FONT /ADDRESS ADDRESSFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif size=3FONT size=6Ç/FONTstrongiklitler hakkında yapılan araştırmalar, ço...

Akvaryum Kimyası

SPAN =bredstrongFONT color=#d94600AKVARYUM KİMYASI /FONT/strong PAkvaryum suyunun hazırlanması/SPANFONT size=2 BRŞehir sularında bulunan klor ve ağır metaller bitki ve balıklar için zehirlidir. Bu suyun ilk önce akvaryum için uyg...

Az bilinen Zeolit ( Filitre malzamesi)

ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif size=3strongAz bilinen ve kullanılan filitre malzemelerinden Zeolit hakkında bir kaç, bulduğum bilgiyi paylaşmak isterim. Akvaryumcularda satılan paket malzemerldense doğal zeolit bulunu...

Leptosama'yı Tanıyalım

ADDRESSSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Verdana; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-: TR; mso-fareast-: TR; mso-bidi-: AR-SAFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif s...

Stress ve Balık İlişkisi

ADDRESSstrongSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: 'Trebuchet MS'FONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serifFONT size=5FONT color=#ff6600FONT size=7S/FONTtres ve Balık İlişkisi:?:namespace prefix = o ns = u...

Tropheuslarda Üreme

ADDRESS =Msonormal style=MARGIN: 0cm 0cm 0ptSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: VerdanaFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#ff0000 size=5strongUIMG height=150 src=http://img221.imageshack.u...

Frontoza Üreme

H4 style=TEXT-ALIGN: justify =MsonormalSPAN style=FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0ptFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serifFONT size=2SPAN style=mso-tab-count: 1     IMG height=416 ...

Leleupi Türleri

DIV /DIV DIV align=center ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#cc9900 size=5strongULamprologus Leleupi:/U/strong/FONT/ADDRESS/DIV DIV /DIV DIVIMG height=150 src=http://img411.i...

Biyolojik Yükleme

ADDRESSFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serifFONT size=5strongUFONT color=#ff0000SPAN =mw-lineFONT size=6B/FONTiyolojik yükleme/SPAN /FONT/U/strong/FONT/FONT/ADDRESS DIV =thumb tright /DIV ADDR...

Brichardi'yi Tanıyalım

ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif size=3strongFONT size=5/FONT/strong/FONT /ADDRESS ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif size=3strongFONT size=5T/FONTangayika gölünün ay kuy...

Cinsiyet Ayrımı

SPAN style=FONT-SIZE: 9pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: Verdana ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#ff0000 size=5strongUFONT size=7C/FONTinsiyet Ayrımı:/U/strong/FONT/ADDRESS ADDRESS /ADDRE...

Nitratla Mücadele

ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#ff0000 size=5strongUAkvaryumlarımızın Baş Belası Nitrat/U/strong/FONT/ADDRESS ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif /FONT/ADDRESS ADD...

Biyolojik Filitrasyon

DIV align=centerBBİYOLOJİK FİLTRASYON IBR(Akvaryumdaki Azot Döngüsü ve Bunun Sağlanması) /B/DIV DIV align=leftBRBiyolojik filtrasyonun amacı; akvaryumda oluşan toxic (zehirli) maddeleri, bir kısım bakteriler aracılığı ile zehirsiz ya d...

Calvusda Üreme

FONT color=#4169e1 size=2 DIV /DIV DIVSPAN style=FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-: TR; mso-fareast-: TR; mso-bidi-: AR-SASPAN style=TEXT-DECORATION: n ...

Tropheus'u Tanıyalım

DIV align=center TABLE =MsonormalTable style=WIDTH: 95%; mso-cellspacing: 0cm; mso-padding-alt: 0cm 0cm 0cm 0cm cellSpacing=0 cellPadding=0 width=95% border=0 T TR style=mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-firstrow: yes; mso-yfti-lastrow: ...

Calvuslarda Cinsiyet Ayrımı

P align=centerstrongAltolamprologus compressiceps (gold )BRBR/strongSPAN style=TEXT-DECORATION: underlinestrongErkek/strong                 &n...

Nitrit - Nitrat Döngüsü

P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt =MsonormalSPAN =notlar1SPAN style=FONT-SIZE: 11ptFONT color=#333333Hani şu ünlü Unitrit-nitrat döngüsü/U denen olayı duymuşsunuzdur. Fakat bu döngüyü duyduğumuzda genelde aklımıza su üstünde göbeği...

Tropheus Türleri

ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#330033 size=5strong      IMG height=936 src=http://img49.imageshack.us/img49/2131/tropheusmapdz2.jpg width=714 border=0 border=0/strong/FONT...

Kendi Tasarımım Strafordan Arka Fon ve Gizli Mini Sump

P style=MARGIN: 0in 0in 0pt; FONT-FAMILY: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serifFONT size=2SPAN/SPANstrongProjeyi yapan : /strongVolkan UrasBR/FONT/P P style=MARGIN: 0in 0in 0pt; FONT-FAMILY: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serifFO...

Balıklarda 5 Duyu

ADDRESS style=MARGIN: 3.75pt 0cm 0pt; white: FONT color=#ff6600FONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif size=5strongBalıklarda İşitme:/strong/FONT/FONT/ADDRESS ADDRESS style=MARGIN: 3.75pt 0cm 0pt; white: FONT color=...

Calvus Türleri

ADDRESSFONT color=#cccc33FONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serifFONT size=5strongUGold head:/U /strong/FONT/FONT/FONT/ADDRESS ADDRESS /ADDRESS DIVIMG height=190 src=http://img408.imageshack.us/img408/...

Calvusu Tanıyalım

FONT color=#4169e1 size=2 DIVIMG height=481 src=http://img79.imageshack.us/img79/2015/calvusssmallnn3.jpg width=640 border=0 border=0/DIV DIVYakışıklı değil ama karizmatik. Compressiceps'i tanımlamak için en iyi cümle bu olur sanırım....

Balıklarda Cinsiyet Değiştirmek

PArkadaşlar Yaptığım araştırmaya göre balıklarda sıcaklığın cinsiyet değişiminde hiçbir etkisi olmadığı sadece iyi bir gelişimde önemli rol oynadığını öğrendim. ( Kaynak= Ege Üniversitesi Su Ürünleri )/P PCinsiyet değişimi  için 3 yöntem ...

Balıklarda Pigmentasyon

P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt =MsonormalB style=mso-bidi-font-weight: normalSPAN style=FONT-SIZE: 10pt; COLOR: black; FONT-FAMILY: VerdanaCanlılarda pigmentasyon (renklenme), pigment denilen özel renk maddeleri tarafından gerçekleşti...

Tanganyika Gölü

H1Tanganyika gölü/H1 PIMG height=213 src=http://img201.imageshack.us/img201/9950/maptanganyidsfgsdy0.jpg width=272 border=0 border=0/P P           Baykal Gölü'nden sonra dünyanın iki...

Leptosoma Türleri

DIV /DIV DIV align=center ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#3366cc size=5strongULeptosoma:/U/strong/FONT/ADDRESS/DIV DIV /DIV DIVIMG style=WIDTH: 192px HEIGHT: 141px height...

Brichardi Türleri

DIV /DIV ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#ffcc33 size=5strong             UBrichardi:  /U/strong/FONT    &nbs...

Leleupi'yi Tanıyalım

ADDRESSFONT color=#000000FONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#000000 size=3strong BRFONT size=5UTanıyalım:/U/FONT/strong/FONT/ADDRESS ADDRESSFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif colo...

Eş Tutma ve Üreme

ADDRESS /ADDRESS ADDRESSFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif size=3strong1-Yavrularına kendileri bakmaları,yavrularını yememeleri, aileci balık olmaları nedeniyle bricardilere içimde heves uyandı./strong/FONT/ADDRESS...

Spiriluna Nedir?

ADDRESSFONT size=3FONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serifstrongFONT color=#ff0000 size=4FONT size=6S/FONTpirulina nedir?/FONTBRBRSpirulina mavi-yeşil alglerden mikroskobik bir yosun türüdür. BRBRProteinler, mineralle...

Balıklar Su içermi?

ADDRESSFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif size=3strongTatlısu ve deniz balıklarında ozmo-regülasyon BRÜnlü bir Alman şarkısının sözlerinde geçer: Hayvanlar neden gözyaşı dökmez? Denizin tuzu nereden gelir? Herkesin kolayca ak...

Frontoza Türleri

Frontozalar (Cyphotilapia Frontoza) Tanganyika gölünde bulundukları yerlere göre başkalaşım geçirmişler ve bulundukları yerlerin adlarıyla anılmaya başlanmışlardır. DIVIMG height=787 src=http://img293.imageshack.us/img293/1207/frontosahari...

Frontoza'yı Tanıyalım

H4 style=TEXT-ALIGN: center align=centerFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serifFONT size=2SPAN style=COLOR: blueCYPHOTILAPIA FRONTOSANIN BAŞARILI BAKIM VE ÜRETİMİ/SPANSPAN style=COLOR: blue; TEXT-DECORATION: none;...

15 Dakikada İç Filitre. Maliyet 2 YTL

PArkadaşlar küçük yavru akvaryumum için 10sene önce kullanılan filitre sistemi aklıma geldi ve 10-15 dakikada yaptım. Performansı gayet güzel. Havalandırmadada etkili. Şuan işde olduğum için akşam fotoğraf ekliycem./P PPlastik şokella kabının ...